Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

Gömörpanyiti évek.

 

Én, Telky János a Gömör megyei Gömörpanyiton születtem 1942 december 13-án, luca napján éjszaka.

/ Hivatalos iratokon tévesen, az anyakönyvezésem napja 1942 december 17 lett feltüntetve születésnapként. /

 

A család:

Apám, Telky János szintén Gömörpanyiton született 1897-ben. Anyám pedig 1907-ben, Krasznahorkán.

Őseinkről, a Telkibányai Telky Családról, a XII. századtól vannak levéltári adatok, mely szerint akkor Telkyben, / ma Telkibánya / volt az udvarházuk és birtokuk. A mi közvetlen vérvonalunk XVI. századtól élt Gömör megyében. Rozsnyón, Csoltón, majd kb. 1850-től, Gömörpanyitiak voltak.

Anyám, a Gömör megyei Krasznahorkán született, ahol az anyakönyveink szerint, a XVII. századtól követhető nyomon a Bernáth név. Bernáthegyi Bernáth Család jászói ágából származik.

Két nővérem Alexandrína és Borbála 13 és 11 évvel idősebbek voltak nálam, ők születésemkor már serdülő korú lányok voltak.

Gömörpanyit, akkor magyar község volt. Jelenleg Gemerska Panica-nak hívják és Szlovákiában van. Tornalja (Safarikovó) mellett Rozsnyó felé. A lakásunk a Kracsató utca 2. szám alatt volt, sarok telken. Tornalja felől balra az első utca, mely egészen a Sajóig ment el. Apám és Anyám testvérei, rokonai is főleg ezen a környéken, Gömör megyében laktak ebben az időszakban.

 

Apám: 

Telky János (Gyula) született 1897. július 22.-én Gömörpanyiton.
Meghalt, 1969. január 08.-án Miskolcon. Evangélikus vallású.
Lakóhelye: születésemig Gömörpanyit 146.sz. illetve Kracsató u. 2. sz volt,
a változó megjelölések miatt.
 

 

Anyám:

Telky Jánosné született Bernáth Mária 1907. február 9.-én Krasznahorka-Váralján. Meghalt 1996. július 15.-én. Katolikus vallású.

Gömörpanyitra, 1927. január 15.-én, mint feleség került. Az esküvőre, házasság kötésre Sajógömörön került sor, mert Gömörpanyiton nem volt katolikus templom abban az időben.

Később Apám kezdeményezésére és néhány falubeli támogatásával kezdték épiteni a templomot. Az építése a magyar lakosság áttelepítésével megszakadt, és az 50-es években felyezték be.